Hoe ziet een dag eruit?

Een dag uit het leven van Oranjeborg is nogal doorsnee. Die verschilt maar weinig van een gewone dag buiten de muren van ons zorgbedrijf. Da’s dan ook precies wat we hier nastreven: de orde van alledag in eer herstellen. Het ritme van een goedgevulde dag én een broodnodige nacht rust.

Sommige van onze cliënten zijn dat vaste ritme al lang geleden kwijtgeraakt, ergens onderweg. Anderen hebben het nooit gekend. Hoe je er ook voor staat, bij Oranjeborg pakken we de draad samen op. Spreken we een paar eenvoudige regels af. Net zoals in elk normaal huishouden dus. Dat je je wekker zet bijvoorbeeld, ’s morgens op een normale tijd opstaat.

Rust, respect en regelmaat. Da’s hier een gouden drie-eenheid. Maar ook de R van reinheid: schoon zijn op je omgeving én op jezelf. Want wie er lekker fris uitziet voelt zich ook stukken beter; die maakt ’s morgens meteen een betere kickstart. Wedden? Dus pak je even een douche voor je aan het ontbijt verschijnt. Geen honger? Dan maak je toch gewoon trek. Want op een lege maag kan geen mens werken.

Werken voor de kost

Dat is wat we hier doen. Werken voor de kost. Iets terugdoen voor de maatschappij. En je aan het eind van elke dag weer goed voelen over jezelf, over wat je gepresteerd hebt. Da’s de beloning. Het gaat ons niet om aantallen, om productie maken; bij ons scoor je al door er te zijn en je handen uit de mouwen te steken.

Omdat we een kleine samenleving op zich vormen, is er altijd wel werk waar je je energie en talenten in kwijt kunt. Binnen of buiten, in de keuken, aan de werkbank, op het erf.

Tussen de bedrijven door eten we samen. Wel zo gezellig. Tussen de middag. ’s Avonds. En natuurlijk pakken we onze pauzemomentjes; we rusten uit bij een kop koffie of thee, een glas fris. Zit jouw werk erop? Fris jezelf op, pak je ontspanning. Want ook dat vinden we hartstikke belangrijk. Op alle locaties van Oranjeborg kun je lekker indoor sporten. Iedereen heeft z’n privéplek en er is een gezamenlijke huiskamer waar je de gezelligheid kunt opzoeken. Samen een spelletje doen, tv kijken, beetje ouwehoeren. Wij zeggen: maak het niet te laat, de nacht is er om te slapen. Neem je rust, dan zien we je morgen graag weer.

Je merkt het, niks bijzonders aan. Juist die doodgewone dingen geven structuur aan het leven. Dat is precies wat onze cliënten zo hard nodig hebben.