Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Terug naar school voor één dag

Dinsdag 25 juni was de dag dat een groepje bewoners met een begeleider al hun Oranjeborg-ervaring mocht delen met een groep enthousiaste studenten van MBO Aventus in Apeldoorn. De eerste-, tweede- en derdejaarsstudenten volgen daar de opleiding Social Work.
Vooraf hadden we al geoefend op het presenteren en hadden we besproken wat de bewoners konden verwachten van de dag. Mike, Radjin, Olivier en Richard mochten voor de klas staan en samen de presentatie geven. Ze waren allemaal erg gespannen. Iedereen mocht zichzelf voorstellen met naam en leeftijd. Olivier was zo enthousiast dat hij vergat zijn naam en leeftijd te zeggen. In plaats daarvan kwamen al zijn verhalen over botentekoop.nl, cryptomunten, het Minnesotamodel en Zuid-Afrika voorbij. Na een kleine ingreep van de begeleider moest Olivier hier zelf ook wel om lachen en vertelde hij zijn naam en leeftijd.

De bewoners mochten aan de studenten vertellen wat ze allemaal op Oranjeborg doen, waar ze vandaan komen en of ze het naar hun zin hebben. En waarom de doelgroep bij Oranjeborg alleen maar volwassen mannen betreft? Mike kwam met het antwoord dat jongens en meisjes niet goed samen kunnen gaan, dat er altijd spanning is en dat er relaties ontstaan en veel jaloezie speelt. Richard kreeg nog een vraag of begeleiders goed waren bij Oranjeborg. Hij zei: “sommigen wel maar ook sommigen niet,” waar de studenten hard om moesten lachen.

Bij de eerste presentatie ging de spanning er al een beetje af, waarna de tweede presentatie stuk beter ging. Radjin had zijn oorkonde mee voor het feit dat hij al meer dan tien jaar op Oranjeborg woont en hij had een tekening gemaakt voor de lerares. Radjin zei op het eind nog dat hij alles had verteld wat hij wilde vertellen.

Al met al was het een mooie geslaagde dag. In de middag werden de jongens getrakteerd op een heel lekkere lunch. Zowel de school als de bewoners vonden het voor herhaling vatbaar.

Koen Groot Lipman

Geplaatst: 30-08-2024