Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Afzien tijdens spinningmarathon in aanloop naar TOUR DU ALS

Grote evenementen werpen hun schaduw vooruit. Nadat op woensdag 10 mei de Holterberg al is bedwongen, weten de bewoners van Oranjeborg die op de fiets de Mont Ventoux gaan beklimmen dat op dinsdag 16 mei de volgende krachtproef wacht: een spinningmarathon van driekwartier op het Sweelinckplein van het Deltion College in Zwolle. De TOUR DU ALS staat voor de deur en in aanloop naar de klim betekent dat regelmatig afzien.
Ruimschoots op tijd staat de groep bewoners en begeleiders klaar bij de ingang van het scholencomplex. Buiten negeren veel scholieren het bordje van de ‘rookvrije generatie’, binnen heerst een gezellige bedrijvigheid. Nu het avontuur steeds dichterbij komt, wordt heel gericht toegewerkt naar een climax. Op donderdag 8 juni staan ze allemaal aan de voet van de Mont Ventoux, dit is een mooie test om te kijken hoe de benen aanvoelen en hoe het met de conditie zit.

De sfeer is ontspannen, er wordt gelachen en gedold, iedereen heeft er zichtbaar zin in. Wiljan Knoops leidt het gezelschap door de detectiepoortjes naar het plein, waar een andere groep sporters op opzwepende klanken zich in het zweet werkt. Op een groot spandoek valt het bedrag te lezen dat de leerlingen van het Deltion Collega al hebben ingezameld voor de TOUR DU ALS. Mooi hoe de krachten worden gebundeld tegen deze vreselijke ziekte.

Veel leden van het Oranjeborg-team melden zich bij de koffiebar, waar de koffie van een beduidend mindere kwaliteit is dan wat momenteel op de locatie in de Wijk wordt gebrand. Sommige fietsers gaan nog snel even naar het toilet. ,,Wel terugkomen hè!”, zegt Wiljan lachend. Het is typerend voor de sfeer, waarin de saamhorigheid en bereidheid om een prestatie te leveren groot is.
Een van de fietsers die in juni naar Frankrijk afreist, is Dennis van de locatie de Wijk. Hij heeft de berg al een keer eerder bedwongen, maar dan lopend. ,,Dat was best pittig, maar ik heb de top gehaald.” Hij ziet het als een uitdaging om nu op de fiets tot het uiterste te gaan op de flanken van de Mont Ventoux. ,,Ik zie er ook best een beetje tegenop, maar je moet altijd positief blijven. Ik fiets veel en heb de afgelopen maanden flinke afstanden afgelegd. Ja, het wordt zwaar, dat zeker. Hoe hoger je komt, hoe steiler het wordt. In het begin zal ik rustig aan doen. Je moet je krachten sparen voor het laatste stuk.”

Ook Adri, eveneens van de locatie de Wijk, weet wat hem te wachten staat. Hij was er in 2017 bij en kent alle bochten en gevaren op de berg. ,,Naar beneden vond ik eigenlijk vervelender dan naar boven”, herinnert hij zich. ,,Je hebt zo’n enorme snelheid. Gelukkig heb ik het remmen nu beter onder de knie.” Hij is ervan overtuigd dat hij in zijn missie om te top te bereiken gaat slagen. ,,Je moet goed blijven schakelen en in je eigen tempo naar boven rijden. Geef je direct vol gas, dan ga je naar de kloten.” Het lastige stuk zit volgens hem in het slot van de klim. ,,Daar heb je veel tegenwind.”

Voor René van de locatie Loenen wordt het de eerste keer dat hij de kale berg opgaat. ,,Ik heb er heel veel zin in”, zegt hij. ,,We hebben de afgelopen weken hard getraind. De Holterberg was leuk en viel eigenlijk best mee. De Posbank is zwaarder. Ik zie het als een uitdaging. Daarnaast wil ik mij graag inzetten voor het goede doel. Het is mooi als je iemand op deze manier kunt helpen.”
Dat is ook de drijfveer van Runaldo uit de Wijk. Hij kent de berg en hoopt vooral op goed weer. ,,In de regen zijn de steile stukken erg zwaar.” Net als zijn ploeggenoten heeft hij keihard getraind om goed voorbereid naar Frankrijk af te reizen. ,,Dan moet je daar toch kijken hoe het is en hoe het gaat.” De bezemwagen hoeft wat hem betreft niet te worden ingezet. ,,Ik ga het zeker halen”, klinkt het vastberaden.

Dan is de tijd gekomen om de fietsen te beklimmen. De instructeur, die al een paar sessies achter de rug heeft, zegt lachend dat het echte werk nu gaat beginnen. ,,Alles hiervoor vanmorgen was de warming-up.” Hij vraagt nog even of iedereen weet dat Ventoux voor wind staat. De meeste mannen knikken. ,,Je hebt er altijd wind.” De muziek zwelt aan, vette beats komen uit de speakers en ook een oude hit van Blondie komt voorbij op deze dinsdagmorgen. Het is een prachtig gezicht om de Oranjeploeg-ploeg aan het werk te zien. De een stampt op de pedalen, een ander gaat met een lichte tred de berg op, die op een groot projectiescherm wordt afgebeeld. Er vallen heel wat zweetdruppels, niemand haakt af. Dit is in alle opzichten een geslaagde generale voor de loodzware tocht.

Terwijl de laatste bochten van de Mont Ventoux opdoemen, regelt Wiljan Knoops dat aan de finish broodjes klaar liggen voor de renners. Ook in Frankrijk kunnen de leden van ploeg straks rekenen op een uitstekende ravitaillering. ,,We moeten geen hongerklop krijgen”, klinkt er vanuit het denkbeeldige peloton. Ze kunnen gerust zijn. In deze winnende formatie wordt aan alles gedacht. Oranjeborg gaat hoge ogen gooien in het ploegenklassement.

Geplaatst: 06-06-2023