Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Bewoners locatie de Wijk hebben een nieuwe dagbesteding: koffiebranden

‘De jongens dingen laten doen die ze leuk vinden’
De geur van verse koffie komt je van ver tegemoet. Op het terrein van de Oranjeborg-locatie in de Wijk verraadt een openstaande deur de plek waar sinds kort de koffiebar is gevestigd, waarin bewoners vol enthousiasme koffiebranden. De sfeer is ontspannen. Er wordt gelachen en gedold. ,,Ik sta hier niet voor mijn lol hoor”, grapt een van de bewoners tegen de verslaggever, terwijl hij in een ouderwetse koffiemolen aan de muur de bonen maalt. ,,Nee hoor, geintje. Als ik het niet leuk zou vinden, zou ik het zeker niet doen.” Het verleden komt op een prachtige manier tot leven in de Wijk. Alsof je een oud jongensboek opent, waarin plezier en saamhorigheid de basis vormen van een nieuwe activiteit.

Ronny Spekschate staat met een glimlach achter de toonbank en helpt mee om alles in goede banen te leiden. Hij is de initiatiefnemer van het koffiebranden en merkt dat de jongens ‘het hartstikke tof vinden om te doen’. Ronny is nu tweeënhalf jaar in dienst van Oranjeborg. Hij heeft een horecaverleden en zocht naar nieuwe impulsen voor de dagbesteding. ,,Ik dacht daarbij meteen aan iets met koffie. Hoe vet zou het zijn als we daar iets mee konden doen.” Hij maakt het plan bespreekbaar en krijgt louter positieve reacties. ,,Iedereen was mega-enthousiast.”

Samen met assistent-locatiemanager Dennis Spoelder gaat hij aan de slag om alles in gereedheid te brengen. Een voorraadhok wordt met hulp van de bewoners volledig omgetoverd tot koffiebar. ,,We zijn er twee maanden mee bezig geweest en je ziet het resultaat. We hebben ons daarbij steeds op de jongens gericht. Wat was handig? Wat vonden ze leuk? Er is nu een groep van zeven bewoners die meedoen. De een vindt het branden leuk, een ander helpt met inpakken en stickeren. In principe doen we het drie dagen in de week. De jongens hebben onderling veel plezier. Er zijn erbij met keukenambities.”

De pakken koffie zijn in eerste instantie bedoeld voor intern gebruik: familie en vrienden. ,,Het moet leuk blijven”, stelt Ronny. ,,Het is geen productiewerk. We hebben niet de ambitie om 1000 kilogram per week te verkopen.” Maar mocht je geïnteresseerd zijn in de smaak, kom gerust dan een keer proeven.

Dennis is zichtbaar blij met alle ontwikkelingen. ,,Het is mooi dat er creatieve mensen rondlopen zoals Ronny. Dat zorgt voor positieve energie. Het is goed om af en toe eens af te wijken van wat je altijd doet.” Ronny knikt. ,,Het gaat erom dat je de jongens dingen laat doen die ze leuk vinden. Het enthousiasme is groot.” Hij wil niet te veel op de zaken vooruit lopen, maar het is niet uitgesloten dat het aanbod in de koffiebar in de toekomst wordt uitgebreid met brownies en boterkoek. Aan ambities geen gebrek. ,,Het mooiste is dat hier over een paar jaar een grote machine staat en we helemaal losgaan”, zegt Ronny. Zijn ogen stralen.

Geplaatst: 30-06-2023