Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Geslaagd voetbaltoernooi op zonovergoten sportpark

Het is de afgelopen edities niet zo spannend geweest op het voetbaltoernooi van Oranjeborg als dit jaar. Drie ploegen eindigen op negen punten: de Wijk, Epe en Loenen. Niet het onderlinge resultaat, zoals sommige spelers hoopten, geeft de doorslag, maar het doelsaldo. Door een afgetekende 8-0 in hun laatste duel zijn het opnieuw de voetballers van de locatie Loenen die de wisselbeker in ontvangst mogen nemen. ,,Hebben jullie het naar je zin gehad?”, wil ‘toernooidirecteur’ Hilbert Zanting tijdens de prijsuitreiking weten. Hij weet het antwoord al. Het was een fantastische dag. De spelers laten zich massaal horen. Er klinkt een uitbundig gejuich op het terras voor de kantine.
Even daarvoor heeft intakecoördinator Henry Stuifzand uit handen van de bewoners Dennis en Marco van de locatie Biddinghuizen een cheque van 6.250 euro in ontvangst genomen. Het is de opbrengst van de verschillende acties, die de afgelopen maanden op de locaties van Oranjeborg zijn gehouden voor de Stichting ALS. Vandaag is de laatste dag dat de mogelijkheid bestaat om de auto te laten wassen op de parkeerplaats van sportpark Schenk in ’t Harde. Dertig mensen maken er dankbaar gebruik van. Voor vijf euro krijgen ze weer een blinkende bolide mee naar huis, maar er zijn veel gulle gevers die tien of twintig euro doneren voor het goede doel. Edwin en Corné zijn de gehele dag aanwezig om alles in goede banen te leiden en worden, volkomen terecht, na afloop in het zonnetje gezet. Ze krijgen een welgemeend applaus en een kleine beker als aandenken. Datzelfde geldt voor Heidi, die de catering voortreffelijk heeft verzorgd, en Manfred, die het secretariaat heeft bemand. Topvrijwilligers, die er mede voor hebben gezorgd dat het toernooi vandaag vlekkeloos is verlopen.

Ruim vier uur eerder op een rustig sportpark is Hilbert Zanting druk bezig alles in gereedheid te brengen. Hij is een week daarvoor met zijn club sv ’t Harde kampioen geworden van de 4e klasse. ,,We hebben een mooi feestje gevierd”, blikt hij terug. ,,Eerst hier op het sportpark, daarna met z’n allen in het café.” Hij is niet alleen bij de plaatselijke voetbalclub het cement tussen de stenen, ook bij Oranjeborg steekt hij zijn nek uit om het de bewoners naar de zin te maken. Op ‘zijn’ sportpark druppelen de teams een voor een binnen. Ook Henk en Anja Stokvis hebben zich inmiddels gemeld. De voetbaltas van Anja is deze keer in Meppel achtergebleven, want er doet geen damesteam mee aan het toernooi. ,,Onze sterspeelsters zijn geblesseerd”, licht Anja toe, ,,en daarnaast staat de Mont Ventoux natuurlijk voor de deur. We wilden geen risico’s nemen.”

Ze begroet Dirk uit Havelte, die in een opvallende oranje overall het sportpark betreedt. Henk onderhoudt zich intussen met Henk Nijburg, die er als zanger van het Hollandse lied weer helemaal klaar voor is. Tussen neus en lippen door meldt hij even dat hij in juli de studio ingaat om een cd op te nemen. ,, Allemaal covers van Nederlandse liedjes.” De enthousiaste zanger laat ook nog even weten dat het hem hartstikke tof lijkt om een keer op te treden tijdens Mokum in Meppel. ,,Ik heb het er een keer met Jaap de Boer over gehad, maar daarna niets meer gehoord.”

Dan is het tijd om naar de kleedkamers te gaan. Het toernooi staat op punt van beginnen. Loenen laat direct zien dat ze er vol voor gaan om de titel te verdedigen. Met snelle aanvallen en mooie combinaties wordt de toon gezet. Dat constateert ook Henry Stuifzand, die iets later op het sportpark is gearriveerd. ,,Veel bekenden hier”, zegt hij lachend, nadat hij van zo’n beetje alle spelers een high five heeft gekregen en al heel wat gesprekjes heeft gevoerd. Hij informeert naar de uitslagen en stelt de verliezers op hun gemak door te zeggen dat ze niet te lang moeten treuren. ,,Het gaat om de sportiviteit.”

Terwijl Henk er maar weer eens een Hollandse klassieker tegenaan gooit, wordt in de kantine de lunch bereid: puddingbroodjes, krentenbollen en veel fruit. Het zou de inmiddels licht vermoeide spelers weer energie moeten geven, maar na de middag is de frisheid uit de benen van de meeste voetballers verdwenen. Het tempo gaat naar beneden en de ruimtes tussen de linies is ineens een stuk groter dan in het ochtendgedeelte. Dat zien ook de begeleiders langs de lijn bij de wedstrijd tussen Epe en de Wijk. Toch is het publiek getuige van een van de mooiste doelpunten van de dag, wanneer Mike van Dijk vanaf rechts de bal met veel gevoel in de verre hoek krult.

Het rekenen is dan begonnen. Drie ploegen maken nog kans op de eindzege, maar de acht goals die Loenen in de laatste wedstrijd maakt, geven uiteindelijk de doorslag. Terwijl Biddinghuizen en de Wijk er nog een vermakelijk slotduel van maken, is in de kantine de frituurpan aangezet. Patat, frikandellen en kroketten staan op het menu. ,,Nee jongens, niet alles, één snack”, krijgen de spelers te horen, wanneer ze naar binnen gaan. Het is de smakelijke afsluiting van een in alle opzichten geweldige dag.

Tijd voor de prijsuitreiking en de overhandiging van de cheque. De zon staat hoog aan de hemel wanneer de toppers van Loenen bij het hoofdveld de wisselbokaal in ontvangst nemen. Daarna keert de rust snel terug op sportpark. Zanger Henk heeft z’n apparatuur opgeruimd, de spelers lopen naar de busjes op de parkeerplaats. Louter blije gezichten. De wisselbeker gaat weer mee naar Loenen, maar deze dag kent geen verliezers.

Geplaatst: 06-06-2023