Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

IJsseltochtje 12 juni 2024

Een van de groepsleiders in Loenen heeft een sleepboot uit 1889 die is ingericht voor pleziervaart. De thuishaven is Zutphen. Vanaf Zutphen kan je drie kanten op met een boot, namelijk de IJssel opvaren of afvaren en je kan het Twentekanaal kiezen richting Almelo. De IJssel is een snelstromende drukbevaren rivier met veel bochten. Leuk en mooi om met onze mannen eens een tochtje te gaan maken over de IJssel!
Met twee bussen vertrekken we op woensdagochtend na het ontbijt richting Zutphen en als iedereen aan boord is vertrekken we voor een tochtje over de IJssel. Het water staat hoog voor de tijd van het jaar en het uitzicht vanaf het water is prachtig. We varen langs bomen waarin ooievaarsnesten zitten en we hebben mooi zicht op Ruïne De Nijenbeek bij Voorst. Ganzen voelen zich niet bedreigd door een langsvarende boot en dus kan je ze vanaf het water van dichtbij zien.

Vanaf het water ziet een passerend binnenvaartschip van bijvoorbeeld 100 meter er ineens heel groot uit, zeker als het zo dichtbij komt op de redelijk smalle IJssel. Met zijn allen zwaaien naar de stuurman en leuk dat die dan ook terugzwaait! De wind is wel wat fris en af en toe valt er zelfs een klein buitje maar dat mag de pret niet drukken. Terwijl sommige mannen de veiligheid van de stuurhut kiezen, lopen andere mannen lekker over de boot of ze zitten rustig te genieten op het achterdek.

Natuurlijk hebben we ook wat te eten en te drinken meegenomen en op de een of andere manier smaakt dat op zo’n boot ineens een stuk beter. Als we om een uur of twee allemaal weer terug zijn in Loenen, vertellen we aan de anderen over de mooie en geslaagde IJsseltocht.

Geplaatst: 02-07-2024