Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Je merkt dat het wordt gewaardeerd

Assistent-locatiemanager Hilbert Zanting weet precies hoe hij zijn mannen in beweging krijgt. ,,Hé Marco, help eens mee. Er ligt dáár nog een spons. Handen uit de zakken.” Het is de tweede vrijdag in april dat mensen op de locatie Biddinghuizen hun auto kunnen laten wassen voor het goede doel: de Stichting ALS. In juni is Marco een van de bewoners die de Mont Ventoux gaat bedwingen en nu helpt hij mee om geld in te zamelen.
Er is direct een goede belangstelling voor het initiatief, hoewel de rijen wachtenden bij het naastgelegen Walibi Flevo aanzienlijk langer zijn. Bussen vol met schooljeugd arriveren bij het attractiepark. Een paar honderd meter verderop zijn de bewoners van Oranjeborg druk bezig om de eerste bezoekers van de dag met een mooi gewassen en gepoetste auto het terrein te laten verlaten. Ze doen het met een glimlach en hebben er zichtbaar plezier in. Uit de boxen schalt muziek van de George Baker Selection: ‘Una Paloma Blanca’. Zonnige klanken op een druilerige dag.

Hilbert ontvangt het bezoek in zijn gezellige kantoor, vlak bij de wasstraat. Hij serveert verse koffie. ,,Wil je er een koek bij?” Het is bij de prijs inbegrepen. Voor 5 euro wordt de auto gewassen en is er tijdens het wachten een lekkere traktatie. ,,Nee jongens, niet allemaal naar binnen. Aan het werk”, zegt hij met een knipoog tegen de mannen, die ook willen aanschuiven bij het gesprek.

Hij vertelt dat hij heeft gemerkt dat de tocht naar de top van de Mont Ventoux steeds meer gaat leven onder de bewoners. Ook op andere locaties. ,,Van ons gaan twee begeleiders en twee bewoners mee naar Frankrijk. Het gaat er nu om dat we zoveel mogelijk geld inzamelen. Doordat we hier een mooie hogedrukspuit hebben, ontstond het idee om auto’s te gaan wassen. We hebben geflyerd op de campings in de omgeving om het onder de aandacht te brengen. Je merkt dat het wordt gewaardeerd. De opbrengst van de actie maken we bekend tijdens ons jaarlijkse voetbaltoernooi op 26 mei.”

Het autowassen is overigens niet de enige activiteit in aanloop naar de monstertocht in Frankrijk. Op 18 mei staan begeleiders en bewoners van de Oranjeborg-locatie Biddinghuizen op de vlooienmarkt in ’t Harde. ,,We proberen de jongens te helpen aan het benodigde sponsorgeld te komen. Marco bijvoorbeeld heeft geen groot sociaal netwerk, dan zijn dit mooie acties. We doen het met elkaar, het voelt als een warm bad, maar het gaat uiteindelijk altijd om de intrinsieke motivatie.”

Dat laatste is zeker aanwezig bij Stanley. Hij staat in juni met zijn racefiets aan de voet van de Mont Ventoux en is vastberaden om de beklimming op kracht en doorzettingsvermogen te voltooien. ,,We zijn al een tijdje in training en doen binnenkort mee aan een tocht rond het Veluwemeer. Ook gaan we de Holterberg bij Nijverdal nog beklimmen. Ik heb er zin in, man. Wil echt kapot gaan op die berg.”

Hij vertelt het vol passie, het petje nonchalant op het voorhoofd. Hier zit iemand die zich volledig op z’n gemak voelt binnen Oranjeborg. Hij weet nog de dag dat hij voor het eerst het terrein opliep in Biddinghuizen: 10 april 2020. ,,Ik heb me nog nooit ergens zo veilig gevoeld als hier.”

Marco is wat introverter, maar was direct enthousiast toen hij werd gevraagd mee te gaan naar Frankrijk. ,,Het lijkt me leuk om te ervaren. Ik ben best sportief, zit bijvoorbeeld bij Stanley in het G-voetbalteam. Dit is weer wat anders. Het wordt afzien, maar ik weet zeker dat ik straks blij ben dat ik het heb gedaan.”

Dan gaan de jongens weer naar buiten: er zijn nieuwe klanten gearriveerd. ,,Prachtig toch?”, zegt Hilbert, wanneer hij ziet hoe ze elkaar bij het autowassen helpen en aansporen. ,,Dit wordt weer een mooie dag, die we gaan afsluiten met muziek en veel gezelligheid.”

Geplaatst: 03-05-2023