Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jurn van Ams maakt indruk als zanger

‘Ik zou graag artiest willen worden’

Het is een prachtig moment in de huiskamer van de Oranjeborg-locatie Westerveld op een grauwe dinsdagmorgen in maart. Nadat hij over zijn hobby heeft verteld, neemt bewoner Jurn van Ams plaats op een kruk naast groepsleider Jan van ’t Zand, die hem begeleidt op gitaar. Hij heeft ervoor gekozen om een nummer te doen van Lady Gaga. Dit is voor even zijn podium, een bescheiden jongen in de schijnwerpers.

Nadat hij de tekst heeft gepakt en Jan de eerste akkoorden heeft aangeslagen, gaat het mini-concert van start. Jurn zingt vol overgave, het komt uit zijn tenen. Mooie uithalen, dan weer ingetogen. Hier zit een gepassioneerd mens. Het applaus dat hij na afloop krijgt, neemt hij aarzelend in ontvangst.

Door te zingen krijgt hij steeds meer vertrouwen en zelfrespect, het is dé manier om zich te uiten. Hij doet het nu een paar jaar en heeft de eerste optredens al achter de rug: voor de bewoners van de locatie De Wolden. Het was een doorslaand succes. ,,Jurn kan prachtig zingen”, had Jan in het voorgesprek al aangegeven. Zelf doet hij er liever geen uitspraken over, dat zit niet in zijn karakter. Het is de eerste keer dat hij als artiest wordt geïnterviewd en dat is best even wennen. Verlegen, met het hoofd wat afgewend geeft hij aanvankelijk antwoord op de vragen, maar al vrij snel is het ijs gebroken. Hij voelt de waardering en vertelt dat hij vroeger ook zong, toen hij in Amsterdam woonde. ,,Met de jongens in de buurt, rap en hiphop.”

Nu heeft hij voor een ander repertoire gekozen en zingt hij onder meer liedjes van Nick & Simon en Twarres. Dat is misschien nog wel het meest bijzondere aan Jurn: hij zingt niet alleen Nederlandstalige nummers, maar schakelt net zo gemakkelijk over naar Friese liedjes en Engelstalige songs. ,,En als ik vrolijk ben, zing ik Spaans”, verklapt hij. Doordat hij in het verleden Franse vrienden had, is het ook mogelijk een Franse chanson in de setlist op te nemen. Een van zijn favoriete liedjes is afkomstig van Suzan & Freek: ,Als het avond is.’

Met Jan als aandachtig luisteraar vertelt Jurn dat hij ‘graag artiest zou willen worden’. Hij verheugt zich erop om binnenkort ook op de andere locaties van Oranjeborg een optreden te verzorgen, hoewel hij ‘het behoorlijk spannend vindt.’ Zingen zit in zijn bloed. ,,Het is leuk als je eventjes kan zingen. Als ik op mijn kamer ben, luister ik op YouTube altijd naar popmuziek.”

Een tourschema zit er voorlopig nog niet in, maar Jurn onthult wel dat Michel Kamminga bezig is wat lijntjes te leggen. Zo hoort het ook. Een goede artiest heeft een manager. En mochten er meer muzikanten aansluiten, dan heeft Jurn ook al nagedacht over de naam van de band: de Latino’s. Het is zonder meer zijn grootste passie: muziek maken. Door in te spelen op die ambitie geeft Oranjeborg hem alle mogelijkheden zijn talenten te ontplooien.

Geplaatst: 04-04-2023