Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Kwaliteit van de zorg waarborgen

Hij is sinds 2012 in dienst van Oranjeborg, eerst als begeleider, daarna tien jaar als orthopedagoog. Sinds 1 januari 2023 is Stephan Veldman (35) Hoofd Zorg. Het is een logische vervolgstap in zijn carrière. Stephan kent de mensen, de mensen kennen Stephan. In zijn nieuwe functie zijn verbinding en innovatie belangrijke aandachtspunten. ,,Het gaat erom dat we de kwaliteit van de zorg waarborgen”, zegt hij.
Een regenachtige donderdag in april. Stephan heeft plaatsgenomen in een van de ruimtes van het hoofdkantoor in Meppel. Open blik, vriendelijke uitstraling. Hier zit iemand die volledig op z’n plaats is bij Oranjeborg. ,,Ik zeg weleens dat ik mij niet kan voorstellen dat ik ergens anders zou werken.”

Hij is een praktijkman, die als afgestudeerd orthopedagoog heeft gewerkt in de jeugdzorg in Friesland. Tijdens een oriënterend gesprek met de mensen van Oranjeborg krijgt hij in 2012 tot zijn eigen verbazing een contract van 36 uur aangeboden als begeleider. ,,Dat was een leerzame periode”, kijkt hij terug op zijn eerste jaar in Frederiksoord. ,,Ik was nog een broekie en wilde graag weten hoe het eraan toe ging op de werkvloer.”

Zijn eerste indrukken van het bedrijf zijn direct positief. ,,Ik vond het hartstikke tof om met deze mannen te mogen werken.” De waardering blijkt wederzijds. Na een jaar krijgt hij een aanstelling als orthopedagoog. ,,Ik was de eerste orthopedagoog binnen Oranjeborg. Dat betekende in de beginperiode heel veel pionieren, er was geen ervaren collega bij wie ik terecht kon. Gelukkig kreeg ik van Henk Stokvis veel vrijheid. Om te kunnen sparren heb ik een eigen intervisiegroep opgezet, het was heel erg zoeken in die tijd. Dat resulteerde regelmatig in mooie successen, maar soms kregen we ook de deksel op de neus.”

Stephan groeit mee in de organisatie en is nauw betrokken bij de totstandkoming van de nieuwe locaties in Biddinghuizen en de Wijk. ,,Ik heb Oranjeborg door de jaren heen steeds professioneler zien worden, zonder dat het ten koste is gegaan van de identiteit. In de kern doen we nog steeds hetzelfde. De kracht van deze organisatie is dat we heel dicht op de groepen zitten, we weten wat er leeft bij de jongens.”

Hij is tevreden over veel ontwikkelingen, maar stelt meteen ‘dat het altijd beter kan’. Het zit in zijn karakter: nooit te snel tevreden zijn, altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen en prikkels. Daarbij gaat het primair om het welzijn en de waardigheid van de bewoners en het verbinden van zorgkwaliteit. Zijn nieuwe functie zorgt voor een andere indeling van de week, hoewel hij nog altijd 16 uur in de week als orthopedagoog werkzaam is op de locatie in de Wijk. Hij merkt dat collega’s en bewoners hem waarderen om wie hij is en wat hij voor ze doet. ,,Ik denk dat ik algemeen geaccepteerd word.”

Op dit moment werkt hij mee aan de herformulering van de ‘missie en visie’ van Oranjeborg. Er zijn gesprekken geweest met de orthopedagogen en de managers. Daarbij is het prettig, zo stelt hij, dat er veel meer raakvlakken en overeenkomsten dan verschillen zijn. Uiteindelijk zal iedereen binnen de organisatie betrokken worden bij de te kiezen strategie, wat kenmerkend is voor de open cultuur binnen Oranjeborg. Stephan: ,,Het gaat erom dat we zoveel mogelijk draagvlak creëren en de kernwaarden bewaken.”

Geplaatst: 03-05-2023