Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Loenen wint het eerste zaalvoetbaltoernooi van Oranjeborg

Het team van Loenen is winnaar geworden van het eerste zaalvoetbaltoernooi van Oranjeborg. In sporthal De Slenken in de Wijk hebben de blauwhemden in het afsluitende duel tegen gastheer de Wijk aan een 1-0 overwinning voldoende voor de toernooiwinst. De ploeg laat fraaie staaltjes voetbal zien, creëert legio kansen, maar strandt veelvuldig op de uitblinkende doelman Yasin Adali van de Wijk. Na afloop is er niemand die daar om maalt. Op een druilerige woensdag in maart hebben de mannen toch maar mooi geschiedenis geschreven.
‘Dit is veel leuker dan werken’

Wanneer de kruitdampen zijn opgetrokken en de spelers richting douche gaan, maakt de toernooileiding zich op voor de prijsuitreiking. Het is, op één blessure na, een vlekkeloze dag geweest. ,,We gaan binnenkort evalueren”, zegt Bas Bloemen, die nog geen voorschot wil nemen op de toekomst, maar het is niet uitgesloten dat het zaalvoetbaltoernooi voortaan jaarlijks op de activiteitenkalender van Oranjeborg prijkt.

,,Het is”, zo zegt Bloemen in de kleine ruimte van de wedstrijdleiding, ,,eigenlijk de afsluiting van het winterseizoen. We hadden ook een wedstrijd kunnen organiseren, maar een toernooi leek ons leuker.” Hij heeft tijdens de voorbereiding steun gekregen van Ronny Spekschate en ook vandaag is er sprake van een hechte twee-eenheid. Het duo zorgt voor een strakke organisatie en heeft op elke vraag een antwoord. ,,Nee, we hebben geen VAR vandaag.” Ook de doellijntechnologie, die Oranje een dag eerder fataal is geworden tegen Duitsland, ontbreekt in sporthal De Slenken.

Wel aanwezig: vijf gemotiveerde ploegen. Er wordt op het scherp van de snede strijd geleverd om de fraaie bekers. Op de tribune wordt fel meegeleefd door de aanwezige supporters en ook een aantal begeleiders laat zich niet onbetuigd. ,,Je staat lucht te dekken”, krijgt een speler van Havelte te horen na een tegentreffer. Vanuit de omroepcabine kijken Bloemen en Spekschate goedkeurend toe. Dit is precies wat ze voor ogen hadden: sportieve rivaliteit in een ontspannen sfeer.

Bloemen: ,,Dit past in het sportplan dat ik heb gemaakt voor bewoners van de locatie in de Wijk. De mannen hebben deze winter kunnen zaalvoetballen, maar we hebben ook aan karate en kickboksen gedaan. Het is superbelangrijk dat ze bewegen en wij proberen daar op een creatieve manier invulling aan te geven. Voor het zomerseizoen denk ik eraan wat spullen aan te schaffen, zodat we lekker kunnen gaan honkballen. Daarnaast zijn bewoners in training voor de City Swim Meppel. Je zoekt steeds naar nieuwe dingen, juist omdat de variatie in sporten het uitdagend houdt. Afgelopen jaar hebben we veel gefietst in aanloop naar de beklimming van de Mont Ventoux, daar zijn de meesten nu een beetje op uitgekeken.”

Het zaalvoetbal brengt vandaag het beste in iedereen naar boven. Mooie combinaties worden afgewisseld met fraaie individuele acties en zelfs een panna ontbreekt niet in de trukendoos van de artiesten in de arena. Het wordt met luid gejuich begroet op de tribune. ,,Jij bent toch onze Ronaldinho?”, krijgt Nico te horen, wanneer hij zich in de kantine van het complex meldt. Daar staan de thermoskannen met koffie klaar op de bar en wordt in de keuken gewerkt aan de lunch: broodjes kaas, broodjes kroket, kaassoufflés, appels, meloenen, druiven, jus d’orange en melk. Veel gezonder wordt het niet vandaag.

Na de lunch arriveert Ron van den Doel. Voor hem is het een thuiswedstrijd, maar de locatiemanager van De Wolden krijgt bij binnenkomst direct een teleurstelling te incasseren. ,,Staan wij niet op kop? Wie dan wel?” Het antwoord is snel gegeven: Loenen heeft de meeste punten verzameld. In de formatie loopt een aantal rasvoetballers, onder wie Rodensio die in het verleden nog een proeftraining bij Feyenoord heeft afgewerkt. Nu mag hij zijn kunsten vertonen in een sporthal in Drenthe. De extra kwaliteit betaalt zich uit in de resultaten.

Niet alleen de bewoners, ook een aantal begeleiders heeft vandaag de zaalvoetbalschoenen uit de kast gehaald. Bas Bloemen, die veel complimenten ontvangt voor zijn initiatief, vertelt dat in principe per team één begeleider voor ‘de ondersteuning’ meedoet. Alleen voor Havelte is een uitzondering gemaakt, omdat de leeftijdsopbouw het daar niet mogelijk maakt een representatief zaalvoetbalteam op de been te brengen. Daardoor krijgt onder andere Joey Mulders, speler van FC Meppel, de gelegenheid zijn sterke linkerbeen te gebruiken voor veelal strakke inspeelpasses. Vanaf de kant is het mooi om te zien dat de ploegen niet in een strak tactisch keurslijf zijn geperst. Intuïtie wint het van vooraf bedachte speelplannen.

Waar de wedstrijdleiding heeft aangegeven binnenkort te gaan evalueren, hebben de meeste spelers al lang hun conclusie getrokken. ,,Dit is veel leuker dan werken.” De stralende gezichten zijn veelzeggend. Met een goed gevoel vertrekken ze na de prijsuitreiking naar de busjes op de parkeerplaats. Weer een dag plezier gehad. ,,Wat we morgen gaan doen? Dan gaan we zwemmen. Kom je dan ook kijken?”

Eindstand: 1. Loenen, 2. Biddinghuizen, 3. Epe, 4. Havelte, 5. De Wijk.

Topscorer: Rodensio (Loenen).

Keeper van het toernooi: Yasin Adali (de Wijk).


Auteur: Flip Vellinga
Geplaatst: 25-04-2024