Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Orthopedagogen onder de brug

We bevinden ons in een tunnel onder de A28 in Zwolle. De muren staan vol met graffiti en het begint een beetje te schemeren. In de tunnel staat een groepje mensen in witte pakken met spuitbussen in de hand. Je zou misschien denken dat dit een illegaal of luguber tafereel kan worden, maar in werkelijkheid is het een gezellige bedoening. Het is namelijk het jaarlijkse teamuitje van de orthopedagogen van Oranjeborg. En na eerdere jaren een puzzelboottocht en meerdere escape rooms te hebben gedaan, werd het tijd om het eens over een andere boeg te gooien.
Dat heeft geresulteerd in een graffiti-workshop, waardoor we nu met z’n zevenen onder de A28 staan. De workshop wordt gegeven door Alwin, een ervaren graffiti-artiest. Hij legt uit hoe we eerst met een schets aan de slag gaan en daarna met de spuitbussen gaan werken. Hij vergelijkt het graffitispuiten met fietsen: in het begin kun je het nog niet, maar oefening baart kunst. En we gaan sowieso met een mooi product naar huis, aldus Alwin. Hij stelt ons daarmee gerust, want – laat ik voor mezelf spreken – hier liggen niet mijn kwaliteiten.

Ter voorbereiding op deze middag moest iedereen een kernachtig woord bedenken dat de werkwijze, visie en/of cultuur van Oranjeborg weergeeft. Vergeten was daarbij te vermelden dat het een redelijk kort woord moest zijn, waardoor collega Evelien die betrouwbaarheid had bedacht, nu ter plekke een nieuw woord moet verzinnen. ‘Betrouwbaarheid’ wordt ingekort tot ‘respect’. Anderen hebben het beter bekeken, met korte woorden als ‘lol’ en ‘mega’. Op de andere borden komt ‘samen’, ‘passie’, ‘vreugde’ en ‘trots’ te staan.

Gaandeweg de workshop wordt het donker en begint het buiten de tunnel hard te regenen. Het mag de pret in de tunnel niet drukken. Iedereen is fanatiek bezig met zijn kunstwerk en de tijd vliegt. Er ontstaat op enig moment bij een ieder wat onzekerheid en twijfel over zijn werk, maar dan worden we herinnerd aan wat Alwin aan het begin heeft gezegd: wees niet te perfectionistisch. Wat daarnaast veel scheelt, is dat gemaakte foutjes gemakkelijk hersteld kunnen worden: gewoon weer even opnieuw spuiten. Een ander credo wordt ook regelmatig herhaald: stop op tijd. Waarschijnlijk is het niet toevallig dat we al deze motto’s ook mee kunnen nemen in ons dagelijkse werk… Nadat de finishing touches gezet zijn, kijkt iedereen met tevredenheid (en enige verbazing) naar zijn eigen en andermans werk. Ze mogen daadwerkelijk een plekje aan de muur krijgen!

Geplaatst: 08-12-2023