Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Voorbereiding Kerstbrunch Loenen in volle gang!

Het is vrijdagochtend 15.12.2023 maar de barbecue staat al aan op de locatie in Loenen.
Het is de dag voor de jaarlijkse kerstbrunch en dus is het een drukke bedoening in de keuken. Begeleider Bas is al de hele week bezig met de voorbereidingen. Collega Eric is gelukkig hersteld van de griep en kan dus ook weer op volle kracht zijn bijdrage leveren. Ze hoeven het natuurlijk niet alleen te doen: in de keuken zijn ook zo’n vijf bewoners druk bezig. Zonder hen zou het niet lukken om morgen zo’n heerlijk luxe en uitgebreid buffet op tafel te zetten.
Op de deur hangt zowel het menu voor morgen als de planning voor vandaag. Zo weet iedereen wat er moet gebeuren. En ondanks de drukte hangt er een soort rust in de keuken. Iedereen heeft zijn taak en weet wat hij moet doen. En als hij het niet weet, dan vraagt hij het aan Bas. Die loopt er tussendoor en houdt alles in de gaten. Hij kan met tien dingen tegelijk bezig zijn en nog steeds tussendoor grapjes maken.
Bewoner Henk heeft zelfs twee taken. Hij staat op de werkbank de kip te snijden (voor de nasi, want vanavond moet natuurlijk ook gewoon gegeten worden!) en houdt op het fornuis de soep in de gaten. Als Bas even de soep komt inspecteren, weet Henk dat de soep pas precies net aan het koken is en instrueert hij Bas dat hij het vuur even zachter moet zetten.
Jonathan is chef salade. Hij luistert goed naar de instructies van Bas en weet vervolgens twee mooie bakken salade in elkaar te draaien. Samen zoeken ze naar de juiste verhoudingen. Aan het eind mag er toch nog wat meer mozzarella in en dan zijn ze perfect.
Een andere onmisbare kracht in de keuken is Amanuel. Hij zorgt dat alles wat de anderen gebruiken direct weer schoon is. Met een theedoek in zijn hand houdt hij overzicht en ziet hij precies wat hij moet doen. Als Bas op een gegeven moment op zoek is naar twee schalen, tovert Amanuel die direct tevoorschijn.
“De biefstuk was helaas over de houdbaarheidsdatum,” zegt Bas tegen een bewoner die even de keuken in komt om een stukje rosbief te proeven. “Oh, dat is waarom ik ‘m net moest weggooien,” haakt Eric er lekker op in. De bewoner heeft door dat het een grapje is en kan niet wachten tot het feestmaal morgen op tafel staat.
Nu de salades klaar zijn, mag Jonathan het volgende klusje doen: uien snijden voor de broodjes hamburger. Hij krijgt hulp van een medebewoner. “Zal ik de ui pellen, dat jij ze dan snijdt?”, vraagt de een aan de ander.
Het loopt als een geoliede machine. Bestaat er zoiets als tranen van trots? Of is het toch de ui die Jonathan waterige oogjes bezorgt…

Het uiteindelijke resultaat!

Een geweldige brunch waar nog lang over nagepraat gaat worden. Familie, vrienden, bewoners, collega's....iedereen was super tevreden met wat hier weer was gepresteerd door de crew. De muzikale omlijsting van niemand minder dan Willem Spans was hartverwarmend en met een optreden van onze eigen Henk de kers op de taart.

Geplaatst: 15-12-2023