De foto dateert van 10 juli, de dag waarop beide mannen gekleed gaan in een zwart t-shirt met de bekende afbeeldingen en de tekst ‘Something, somewhere went terribly wrong’. Beter kan een twee-eenheid niet worden uitgedrukt. Bij Oranjeborg gaat overigens niet iets vreselijks mis, maar wordt de overdracht bij systeembeheer juist zorgvuldig voorbereid.
Sinds begin van dit jaar vormen ze een koppel: Pieter Zaalberg en Klaas-Jan Wieringa. De een werkt naar zijn pensioen toe, de ander rolt een wereld in die de nestor van de ploeg straks achterlaat. Daarin valt veel te ontdekken. De constatering dat het inwerken geen haastklus is, stemt beide mannen tevreden. Dit is een proces dat tijd krijgt om een optimaal resultaat te waarborgen.
Terwijl de koffiemokken - die herinneren aan het congres van vorig jaar en altijd weer vrolijk stemmen - zijn gevuld, steekt Pieter van wal. Een vakman pur sang, gepokt en gemazeld in de computerwereld. Hij werkt sinds oktober 2017 voor Oranjeborg. De jaren ervoor was hij in dienst van de Universiteit van Amsterdam, maar nadat de centrale afdelingen samengingen en onder de vlag van de Hogeschool nieuwe wegen werden ingeslagen, verdween het plezier. ,,De creativiteit maakte plaats voor procedures”, schetst hij in één zin de grootste verandering.
Pieter woonde toen al in Noordwolde met zijn vrouw Sytske en werd aangenaam verrast door een telefoontje van Henk Stokvis met de vraag of hij geen zin had voor hem te komen werken. Hij besloot de uitdaging aan te gaan en kon direct zijn stempel zetten op de afdeling. ,,Wat ik aantrof, was netjes, maar amateuristisch.” De missie voor de komende jaren was direct helder: een professionele omgeving creëren.
Terugkijken op zijn periode bij Oranjeborg doet hij met een goed gevoel. Er is sinds zijn komst en aanstelling veel veranderd. Daarbij heeft hij zelf veelal het initiatief genomen. ,,Een leeromgeving bouwen en daarna in het echie. Zorgen voor beveiligde netwerkverbindingen. De risico’s tegenwoordig zijn groot. Daarom moet je er steeds voor zorgen dat je systemen up to date zijn.”
De computerwereld is constant in beweging. Dat biedt veel kansen, maar er zijn ook bedreigingen. Alertheid blijft geboden. ,,Toen ik hier begon, kon je echt merken dat het een kleine organisatie was met groeistuipen. We hebben veel kunnen realiseren de afgelopen jaren. Oranjeborg is steeds professioneler geworden. Ik ben trots op wat er nu staat. Ook op de wijze waarop de overdracht is geregeld, ben ik trots. We hebben net nieuwe apparaten en een nieuwe server, dit is een mooi moment om met pensioen te gaan.”
Op 1 december gaat het boek dicht, hij is dan 65 jaar. Er zal een nieuwe wereld voor hem opengaan. Hij pakt het huishouden erbij, want Sytske blijft werken. Daarnaast heeft hij straks meer tijd voor zijn hobby: de computers worden ingeruild voor glas. Pieter vertelt over de Tiffany-techniek, uit het begin van de 20e eeuw, waarbij het glas in een legering van glas en lood wordt gevat. Zijn afscheid zal niet ongemerkt voorbij gaan. ,,Ik wil zelf een borrel geven.”
Het vertrek van Pieter maakt de weg bij systeembeheer vrij voor Klaas-Jan Wieringa (43). Hij is een bekend gezicht binnen Oranjeborg. Afkomstig uit elektrotechniek kreeg hij in 2009 de kans om als werkbegeleider aan de slag te gaan bij de zorginstelling. ,,Dat was heel iets anders dan ik gewend was, maar ik stond als installateur stil in mijn ontwikkeling, dus besloot ik het te doen.”
Op de vestiging in Havelte wordt hij assistent-locatiemanager en later locatiemanager, totdat hij thuis komt te zitten met een burn-out. Het is tijd voor bezinning, tijd om na te denken over zijn toekomst. Het voornaamste doel is uiteraard om weer helemaal fit te worden. Hij heeft dan al het besluit genomen dat hij niet wil terugkeren in een managementfunctie. Met het naderend vertrek van Pieter dient zich ineens een nieuwe mogelijkheid aan, die de inwoner van Havelte met beide handen aangrijpt. ,,Ik heb bij Oranjeborg echt alle kansen gehad en ben blij met deze switch. Het voelt als een nieuwe start. Ik voel me goed, zit lekker in mijn vel en krijg weer steeds meer energie.”
Zijn plannen voor de komende jaren? ,,De grootste uitdaging is om bij te blijven en zorgen dat je veranderingen een stap voor bent.”
Geplaatst: 05-10-2023