Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

‘We gaan gewoon door tot hij tevreden is’

Oranjeborg en Smooth Laser Clinic vinden elkaar in laserbehandeling Rodensio.
Vijf minuten voor de afgesproken tijd parkeert Wiljan Knoops zijn busje soepel op de enige vrije parkeerplaats voor het pand van Smooth Laser Clinic aan de Assendorperstraat in Zwolle. Terwijl hij op zoek gaat naar de dichtstbijzijnde parkeerautomaat draait Rodensio nog snel even een shaggie. ,,Stink je straks wel uit je mond hè bij al die mooie dames”, zegt Wiljan nog even prikkelend, maar de aimabele bewoner van de Oranjeborg-locatie Loenen laat zich er niet door weerhouden. Het wordt zijn negende bezoek aan de kliniek en hij weet inmiddels wat hem te wachten staat.

Hij is er met een missie, hoewel de behandelingen pijnlijk zijn. Rodensio heeft ooit een aantal tattoos laten zetten in Suriname en is nu vastbesloten om een aantal daarvan te laten verwijderen. Ze zorgen voor schaamte en geven een verkeerd beeld van hem. Vooral de teardrop tattoo zit hem dwars. De tatoeage komt oorspronkelijk van de Mexicaanse Amerikanen, die destijds voornamelijk in Californië woonden. Hier waren bendeleden vaak te zien met dergelijke tatoeages. De betekenis van de tatoeage was oorspronkelijk dat de drager iemand vermoord had. Rodensio was bij het zetten niet op de hoogte van de diepere betekenis. ,,Achteraf was het niet zo’n goed idee.”

Inmiddels is een traject ingezet om hem zijn eergevoel terug te geven. Daarin wordt hij nadrukkelijk gesteund door operationeel manager Wiljan Knoops, die precies begrijpt wat in hem omgaat. ,,Ik ben zelf ook een jongen van de straat”, zegt hij, nadat eigenaar Levon Boghosian zijn bezoek vriendelijk heeft ontvangen en voor verse koffie zorgt.

Samen met huid- en laserspecialist Elise is Levon vanaf het begin bij het proces betrokken geweest. Er zijn goede afspraken gemaakt, maar tijdens de behandeling is gebleken dat het beschikbare budget overschreden gaat worden. Zijn bedrijf steunt het initiatief van Rodensio en zal daardoor de laatste behandelingen niet in rekening brengen. ,,Er is budget, het potje is nog niet leeg, maar het einde komt in zicht”, verklaart Wiljan, wanneer het gezelschap heeft plaatsgenomen in een van de ontvangstruimten. ,,Daarom is het fijn dat er zo goed wordt meegedacht. Er wordt méér gedaan voor Rodensio voor minder geld.”

Beide partijen hebben elkaar gevonden op basis van empathie en wederzijds respect. Levon is een uiterst correcte gastheer, die gepassioneerd vertelt over het ontstaan van zijn bedrijf. In 2017 heeft hij de eerste vestiging geopend in Enschede, in 2018 zijn de deuren open gegaan van het pand aan de Asserdorperstraat in Zwolle. Daarnaast is er een kliniek in het Duitse Keulen. Er zijn plannen om het concept verder uit te rollen in Utrecht, Enschede, Rotterdam, Den Haag en Groningen.

Hij geeft eerlijk toe dat het vooral tijdens de coronacrisis een kwestie van overleven is geweest. Zijn zelfvertrouwen en drive om te slagen hebben hem erdoorheen gesleept. ,,In die periode mochten we alleen medische behandelingen uitvoeren, dat is ongeveer dertig procent van onze werkzaamheden, de cosmetische behandelingen waren verboden.” Nu is alles anders en heeft de geboren Tukker een florerende organisatie, waarin 27 mensen werkzaam zijn. Smooth Laser Clinic is dé specialist op het gebied van laserontharing en huidverbetering. Tattooverwijdering met de geavanceerde Pico laser is daar een van de onderdelen van en komt steeds vaker voor. Als ervaringsdeskundige kan Wiljan zich uitstekend in de mensen verplaatsen, die spijt krijgen van het laten zetten van een tattoo. ,,Vooral onder jongeren hoor je het veel.”

Rodensio heeft zijn eigen verhaal. Hij is nu 31 jaar en heeft spijt van zijn in Suriname gemaakte keuzes. Hij heeft er regelmatig over gesproken met Wiljan, die blij is met zijn ontwikkeling bij Oranjeborg en hem de toezegging deed mee te kijken naar een oplossing. ,,We hebben ooit samen deze afspraak gemaakt, waarbij ik heb gezegd: als jij de jongen gaat worden die je graag wilt zijn, gaan we iets voor je creëren.” Het heeft geresulteerd in de laserbehandelingen in Zwolle, waar de bewoner van Oranjeborg inmiddels kind aan huis is. ,,In het begin was het even wennen. Tattoos laten verwijderen is pijnlijker dan tattoos laten zetten”, is zijn ervaring.

Elise en Levon vertellen dat het verwijderen van de tattoos bij Rodensio sowieso lastiger is dan bij iemand, die een tattoo heeft laten zetten in een Europees land. Levon: ,,Het is andere inkt.” Elise: ,,Daar komt bij dat ze gezet zijn bij zijn jukbeen op een donkere huid, dat maakt de behandeling gevoeliger.” Rodensio heeft het er allemaal graag voor over. ,,De mensen hebben nu een beeld van mij dat niet klopt.” Hij voelt zich goed bij zijn ‘nieuwe’ identiteit. Meer zelfrespect, niet langer vragen hoeven te beantwoorden over het hoe en waarom. ,,Ik voel me beter nu.” Elise kan niet exact inschatten hoeveel behandelingen nog nodig zijn om het gewenste eindresultaat te krijgen. ,,We gaan gewoon door tot hij tevreden is.”

Tijd om naar een van de behandelkamers te gaan, waar Melanie zich liefdevol over de bewoner van Oranjeborg ontfermt. Ze stelt hem gerust, geeft hem wat te drinken en legt tijdens het laseren uit dat het apparaat reageert op het pigment. Om de behandeling zo aangenaam mogelijk te maken, maakt ze gebruik van een speciale koeling. Door de plek van de tatoeage te koelen tijdens de behandeling blijft er minder warmte achter in de huid. Hierdoor zal de plek sneller genezen. Rodensio ligt er ogenschijnlijk ontspannen bij. ,,Gaat het?”, vraagt Melanie een paar keer. Het antwoord is telkens bevestigend. Even de pijn verbijten en dan weer verder.

Na een kleine tien minuten staat Rodensio weer buiten en terwijl Wiljan een nieuwe afspraak maakt, pakt hij snel zijn pakje shag. Met Levon bespreekt hij nog even zijn voetbalverleden, waarin hij ooit gescout werd door Feyenoord. ,,Heeft u ook gevoetbald?”, vraagt hij aan de eigenaar van de kliniek. Die knikt. ,,Ja, op hoofdklasseniveau, in Almelo en in Groningen.” Dan is het tijd om te gaan. Rodensio is vandaag weer wat dichter bij de kern gekomen. Met een brede lach op het gezicht neemt hij plaats in het busje dat hem terugbrengt naar Loenen. Terug naar huis.

Tekst: Flip Vellinga

Geplaatst: 28-03-2025