Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Oranjeborg gastheer regiobijeenkomst: durven, denken, doen

,,We zetten volle bak in op duurzame zorg en dat levert ons veel op.” Het was een van de uitspraken van Oranjeborg-directeur Henk Stokvis tijdens de regiobijeenkomst Drenthe, waarbij Oranjeborg als gastheer optrad voor de zorgaanbieders van het Zilveren Kruis Zorgkantoor. In de prachtig ingerichte vergaderruimte van de locatie in Havelte lieten de medewerkers van Oranjeborg zien dat zij werken vanuit hun hart, waarbij het primair gaat om het welzijn en de waardigheid van de bewoners en het verbinden van zorgkwaliteit.
Oranjeborg als voorloper van de zorg van de toekomst. Hoewel Hoofd Zorg Stephan Veldman zich bescheiden opstelde en opmerkte dat er de komende periode bijvoorbeeld geïnvesteerd moet worden in technologie, klonk er vanuit de vergadering vooral waardering voor genomen initiatieven.
De nieuwe zorg stond deze dag centraal. De zorg van Oranjeborg. Na een welkomstwoord door Henk Stokvis nam Stephan Veldman de gasten uit de zorgwereld mee op een reis door de tijd, waarbij hij expliciet inging op het karakter van Oranjeborg: niet lullen, maar poetsen. Bewoners en personeel krijgen de mogelijkheid het beste uit zichzelf te halen. ,,Exemplarisch voor de kracht van Oranjeborg. Je voelt je welkom.” Door unieke krachten ook naar de andere locaties te brengen, wordt kennis gedeeld en een breed draagvlak gecreëerd. ,,Hopelijk kunnen we in de toekomst meer bewoners een mooie plek geven.”
Mark van Pijkeren gaf de aanwezigen een kijkje in de werkwijze van de frontoffice. ,,We bezoeken bijna alle aanmeldingen. Door naar buiten te treden, bouwen we een duurzame relatie op. We proberen proactief te werken en kijken altijd naar mogelijkheden en oplossingen. Het is belangrijk dat een cliënt uiteindelijk bewoner wordt.”
Met het tonen van de groepsfoto op de top van de Mont Ventoux ging Stephan Veldman in op de missie van Oranjeborg. ,,Dit zegt zóveel. Het gevoel hebben dat je er weer toedoet en belangrijk bent. De dossiers van de meeste jongens stralen een faalervaring uit. Wij nemen ze de ballast uit handen en zorgen ervoor dat hun leven weer op orde komt. Wij reiken bouwenstenen aan en zien dat de jongens tot rust komen. Dat doen we samen, mét elkaar. Er heerst binnen Oranjeborg een grote mate van betrokkenheid. We denken in mogelijkheden, doen wat goed voelt. We gaan een levenslange verbinding aan met elkaar, bieden duurzame zorg. Dat betekent ook dat er een transitie moet plaatsvinden voor de mannen die op leeftijd zijn en bijvoorbeeld niet meer naar de dagbesteding kunnen. Wij passen ons aan.”
Locatiemanager Teymur Rahimi vertelde in aansluiting daarop dat er in Havelte een Old Man’s Cave is ingericht, een prikkelarme ruimte, waarin de bewoners die op leeftijd zijn geraakt zich prettig voelen.” Ook de aanwezigheid van een verpleegkundige zorgt voor rust. Jan van ‘t Zandt werkt in Havelte op de ouderengroep. ,,We weten wat er speelt, wat de problemen zijn. Er zijn korte lijnen. We hebben goede contacten met de huisarts en wanneer iemand naar het ziekenhuis moet voor een operatie gaat er altijd iemand mee.”
Opleidingscoördinator Sytske Zaalberg-van Berkum ging op enthousiaste wijze dieper in op de Oranjeborg Academy, de interne opleiding waarin medewerkers optimaal worden voorbereid op hetgeen ze kunnen verwachten. ,,Dat is ook kenmerkend voor Oranjeborg. Wij bedenken, maken een plan en voeren het uit. Deze mannen hebben specifieke begeleiding nodig en dat vonden we te weinig terug bij de externe opleidingen. Wij gaan uit van een bepaalde methodiek en bewegen mee. Durven, denken, doen.”
Anja Stokvis nam de gasten mee in de personeelsopbouw binnen Oranjeborg en Veldman stond daarna nog even stil bij de situatie op de arbeidsmarkt. Hij was daarin heel uitgesproken: ,,Wij moeten een aantrekkelijke werkgever blijven en ervoor zorgen dat zo weinig mogelijk personeel uitstroomt.” Hij nam daarmee een voorschot op het tweede deel van de bijeenkomst, waarin Geert Woltjer, onderzoeker naar zorgregio Drenthe van de toekomst, nader inging op deze materie. In diverse groepen werd gediscussieerd over het continueren van de zorg met minder personeel en het behoud van medewerkers door aantrekkelijk werk en ontwikkelingsmogelijkheden. Ideeën werden uitgewisseld en opgeschreven, waarmee Woltjer de komende maanden aan de slag gaat.
Het kan niet anders of de aanwezigen hebben zich laten inspireren door de werkwijze binnen Oranjeborg, waarin verbinding al heel lang een sleutelwoord is. Mooi was het compliment dat Stephan Veldman kreeg na zijn opmerking over het investeren in technologie: ,,Zonder dat jullie het zelf misschien altijd beseffen, lopen jullie nu op heel veel punten al voor in de zorg.”


Geplaatst: 16-10-2023