Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Staande ovatie voor helden van de Mont Ventoux

De halfjaarlijkse medewerkersbijeenkomst Customer Operations Langdurige Zorg van Zorgkantoor Zilveren Kruis loopt al tegen het einde wanneer Adri Leijendekker de microfoon pakt en uitlegt wat het geheim van Oranjeborg is. Net als tijdens de eerdere bijeenkomst in de bioscoop van Meppel luisteren de mensen uit de zorgwereld aandachtig wanneer hij vertelt dat de kracht van de Oranjeborg-ploeg schuilt in de grote saamhorigheid. ,,Iedereen respecteert elkaar, het maakt niet uit of je van de leiding bent of een bewoner, we doen het samen: bewoners onderling en bewoners met begeleiding.” Het is een boodschap die blijft hangen: elkaar steunen in moeilijke momenten.
Adri is een van de zes helden uit de documentaire ‘Ik kan het. PUNT’, die speciaal voor deze gelegenheid wordt vertoond voor de medewerkers van het Zorgkantoor. Het is voor hen, zo heeft change manager Iris van Willegen van het Zorgkantoor in het voortraject uitgelegd, dé gelegenheid om elkaar weer even te zien, te verbinden en samen te zijn. De bijeenkomst kent een informele sfeer. Medewerkers worden bijgepraat over de voortgang van doelstellingen en uitdagingen.
Naar aanleiding van de eerdere bijeenkomst in Meppel is Oranjeborg uitgenodigd de apotheose te verzorgen met het vertonen van de indrukwekkende docu over de beklimming van de Mont Ventoux. Uiteraard zijn de zes hoofdrolspelers vandaag aanwezig op de prachtige locatie in Apeldoorn, waar slagregens tegen de ramen beuken en iedereen bij aankomst een toegangspasje krijgt overhandigd om door de poortjes te kunnen. Iris ontvangt het gezelschap in de grote hal en legt uit wat straks de bedoeling is. Hoeveel mensen er zijn, wil een van de jongens weten. Het antwoord stelt hem niet direct gerust. ,,Heel veel, er zitten zo’n 150 mensen in de zaal.”
Het blijft spannend: na de beklimming van de ‘kale berg’ het verhaal te vertellen voor een volle zaal, maar na de première vorig jaar in het Luxor Theater in Meppel gaat het de mannen steeds beter af. Zelfs voor directeur Henk Stokvis is het geen dagelijkse kost. Het begint bijna op een soort van tour te lijken: het land in, de mensen uit de zorgwereld ontmoeten met een duidelijke boodschap, waarin verbinding en vertrouwen telkens terugkerende kernwoorden zijn. Op de derde verdieping van het pand, er moet ook vandaag behoorlijk worden geklommen, wordt koffie en fris geserveerd. In de zaal wordt intussen alles in gereedheid gebracht voor het vertonen van de film. Ook documentairemaker Wouter Taal is gearriveerd. Hij heeft deze week een klus in Noordwijk, maar komt voor deze gelegenheid graag even over om ervoor te zorgen dat alles in goede banen wordt geleid.
Twee dames van de organisatie vertellen dat na een korte pauze de meeting wordt hervat met een ‘Energizer’. De veronderstelling bij een aantal gasten van Oranjeborg dat er een drankje wordt aangeboden berust op een misverstand. Het is tijd om te bewegen. ,,Eens kijken hoe goed we met elkaar kunnen communiceren”, klinkt het uit de speakers. Dat is voor de Oranjeborg-ploeg geen probleem. Waarschijnlijk hadden de jongens als warming-up liever Engelbewaarder van Marco Schuitmaker gehoord, maar ook de kabouterdans zit in het repertoire.
Het is tijd voor een korte introductie van de film. Gespreksleider Flip Vellinga geeft het woord aan Henk Stokvis, die vertelt over de totstandkoming van de docu. De aanleiding is bij de trouwe volgers van de zorginstelling inmiddels bekend: bij een oud-collega en goede vriend van Henk werd de diagnose ALS gesteld, waarna het idee ontstond met een grote groep bewoners en begeleiders de Mont Ventoux te gaan beklimmen om geld in te zamelen voor de Stichting ALS. Dan doven de lichten, start de film en is alleen in het begin nog het ritselen van de zakjes popcorn hoorbaar. Daarna is het driekwartier muisstil in de zaal en kijken de medewerkers van het Zorgkantoor ademloos toe hoe de jongens openhartig hun verhaal vertellen. Voor veel mensen is het de eerste keer dat ze de film zien. Naast de indringende portretten is het indrukwekkend om te volgen hoe de mannen afzien op de flanken van de Mont Ventoux. Iedereen gaat met een verhaal naar boven, iedereen komt met een verhaal weer terug. Vanuit het dal naar de top. De berg als metafoor voor het oplossen van problemen. Wanneer de lichten weer aangaan en Adri Leijendekker, Rodensio Krayenhoff, Stanley Rikken, Dennis Wildschut, Michael van Dijk en Radjin Ramnath plaatsnemen achter de statafels voor de vragenronde na afloop klinkt een welgemeend en ovationeel applaus. De jongens worden er even stil van. ,,Hier staan de helden van de Mont Ventoux”, zegt Flip Vellinga nadat het geluid langzaam is weggeëbd.
Ze zijn een klein jaar na de beklimming nu ook de helden van het witte doek en verdienen de sympathie van alle aanwezigen met hun eerlijke en soms uiterst humoristische antwoorden. Ja, ze hebben hard getraind om de top te bereiken en ja, ze hebben allemaal moeilijke momenten gekend onderweg. ,,Of ik nog tips heb? Iets te grote schoenen aandoen wanneer je aan de klim begint”, zegt Rodensio. Met opgezwollen voeten en zere tenen heeft hij de finish bereikt. ,,Eerst ging het niet, toen ging het wel, daarna ging het helemaal niet.” Opgeven was echter geen optie. Meerdere keren klinkt applaus voor de mannen, die het beste uit zichzelf hebben gehaald. Adri vertelt tussen een aantal luchtige antwoorden door dat hij bij Oranjeborg heeft gevonden wat hij bij andere zorginstanties heeft gemist. Het feit dat ze er weer toedoen en meetellen geeft zelfrespect en zelfvertrouwen. Ergens mogen zijn, ergens langdurig mogen wonen, een veilige plek hebben. Dáár gaat het om.
Na afloop schuiven de mannen aan voor het buffet en worden ze door veel bezoekers gecomplimenteerd met hun geleverde prestatie. Groepsleider Klaas Prins van de locatie Epe ziet het met een glimlach aan. Hij heeft de film zojuist voor de eerste keer gezien en is zichtbaar onder de indruk. ,,Dit maakt het werken bij Oranjeborg zo mooi. Iedereen is echt, dat voel je.” Met een goed gevoel neemt hij de jongens mee terug naar Epe, die nog snel een flesje water pakken en een zakje popcorn. Vanavond is het tijd om na te genieten.

Geplaatst: 17-04-2024